sipila-80

Pahimmat somestalkkerisovellukset

Oletko kuullut urbaanista legendasta, kuinka oikeassa elämässä käyty keskustelu kääntyy mainokseksi Facebookissa? Jos esimerkiksi puhut ilmalämpöpumpuista ilman, että tutkit niitä verkossa, niin syöte täyttyy mainoksista juuri tuon live-keskustelun jälkeen.

Todellisuudessa näyttöä kuuntelusta ei ole. Huolta sen sijaan on syytä olla siitä, mitä sovellukset saavat tietää laitteeltasi.

Tässä Malcoren tutkimuksen mukaan pahimmat tapaukset niistä sovelluksista, jotka ovat yleisesti käytössä Suomessa. Testissä käytettiin Android-laitteita.

  1. Tiktok

Ykkönen tuskin yllätti. 

Kyllä minäkin menin Tiktokiin. Jo ihan ammatillisessa mielessä. Ruudulle ilmestyy laatikko ”Etsi ystäviä yhteystiedostasi.” Kannattaako painaa?

Kiinalaisomisteisen lyhytvideopalvelun tietoturva on otsikoissa tuon tuosta. Mutta mitä tekee Kiinan hallitus tiedoillani? Vaikka ei tekisi, Tiktok kerää niitä muihinkin tarpeisiin: esimerkiksi Facebookille, Googlelle ja venäläiselle VKontakte SDK:lle. Myös datankerääjät kuten AppsFlyer ja Bolts ottavat tietoja vastaan. Tiktokin ollaan huomattu lähettävän tietoja lukuisille verkkopalvelimille. Se pyrkii saamaan puhelimen tiedot ja tunnisteet, sijainnin, kalenterin, kuvat, laitteen muistin sekä asennetut ja käytössä olevat sovellukset.

Ja toki ne kontaktit. Ehkä niitä ei kannata jakaa. Kaverin voi etsiä hakutoiminnollakin. Tai kysymällä.

  1. Microsoft Teams & Outlook

Toisella sijalla on yllättäen videopuhelu ja ryhmätyöskentelysovellus Teams ja samaan syssyyn Outlook. Teamsin ymmärtää sinänsä, että kokoukset ja yhteydet tarvitsevat tietoja laitteilta. Tiktok sai riskipisteprosentiksi 63, Teamsilla sen ollessa 38 %. Datankerääjiä Teamsilla havaittiiin neljä erilaista.

  1. Instagram

Tiktokin tapaan myös Instagram haluaa pääsyn kuviin ja videoihin. Myös yhteystiedot kiinnostavat. Riskipisteitä Instagram saa 35%, datankerääjien ollessa kolme.

  1. X

Vain hieman Instagramia pienemmän luvun saa X, sen ollessa 34%. Datankerääjiä X:llä on kuitenkin 5.

Elon Muskin omistama Twitter ei muuten ole ollut kovassa huudossa. Tai ehkä nimenomaan huudossa se on perinteisesti ollut. Muskin aikana vanhasta Twitter-työväestä on poistunut yli 80 %. X kärsii disinformaatiosta, poliittiseen polaarisaatioon mahdollistamisesta ja Muskin taidottomasta laivan keinuttamisesta.

  1. Snapchat

Myös Snapchat on 34 prosentissa, mutta sillä on datankerääjiä yksi vähemmän kuin X:llä. 

Pikaviestipalvelu on nuorten suosiossa ja pelaa käyttäjien kuvilla ja videoilla.

  1. Gmail

Suosittu sähköpostipalvelu on Googlen omistuksessa. Vaikka riskipisteitä satelee 30 prosentin luokkaa, ei datankerääjiä havaittu.

  1. WhatsApp

Alkuaan turvalliseksi luodun WhatsApp-pikaviestisovelluksen omistaa nykyään Meta. 26 prosenttia riskipisteitä ropisi ja yksi datankerääjä havaittiin.

Bonus: Facebook App keräsi vain 17 % riskipisteitä ja 2 datankerääjää. Joten voit huoletta keskustella – vaikka Facebook-sovellus olisi auki. Todellisuudessa algoritmit ovat vain oppineet tuntemaan sinut hyvin: remonttisi, muuttosi, mahdollisen keskiluokkaisuutesi ja kärsimyksesi hellepäivistä. Seuraava oleellinen kysymys vain oli: miten olisi ilmalämpöpumppu?

Ei ehkä kannata kuitenkaan antaa Facebookille lupaa käyttää mikkiä.

Lähde: https://blog.malcore.io/p/malcore-mobile-app-analysis-social-e10

Comments are closed.