10-vuotta sitten swiked-nimimerkillä Tumblr-blogialustalla toiminut nainen pyysi internetiltä apua: onko tämä mekko valkoinen ja kultainen vai sininen ja musta?

Itsehän näin mekon sinimustana ja en voinut ymmärtää, miten joku voi nähdä valkoista ja kultaista. Toiset taas väittivät kivenkovaa päinvastaista. Mekkogate oli valmis!
Miten voimme nähdä niin erilailla?
Kyse on siitä, miten aivomme käsittelee informaation kuvan väristä. Valokuvaajillle tuttu termi: valkotasapaino. Kuvaa ottaessa tai käsitellessä voi säätää, että keinovalo taittuisi lähemmäksi valkoista lisäämällä sinisyyttä ja ulkovalossa, pilvisellä otettu kuva pyritään taas valoittamaan valkoista lähemmäksi keltaisella.

Ladattu kuva oli otettu oletettavasti aikalaisella, hieman huonolaatuisemmalla älypuhelimella. Nykyälykännykät saisi valkotasapainon paremmin kuntoon, mutta tässä tapauksessa silmille jää kuvan tulkitseminen. Kokeillaan.
Suttuisesta, ylivalottuneesta oikeasta reunasta ei saa selvää. Itse tulkitsen ympäristön ehkä vaatekaupaksi – taustalla voi olla peili tai muu sen kaltainen. Vasemmalla on ehkä rekissä vaatteita. Joten valo lienee kellertävä.
Toiset saattavat tulkita värityksen ulkoa tulevaksi valoksi, joten kuvassa nähdään sininen varjo mekon päällä, joten aivot kääntävät mekon värinkin kultaiseksi. Kerran tämän nähdessäni tykkäsinkin tuosta värityksestä enemmän!

Kumman värinen mekko siis oikeasti on?

Oikea vastaus on: sinimusta. Pahoittelut kaikki kultajahdissa olleet. Hopeata tuli. 10 vuotta sitten verkkokaupassa oli ollut vain tuota sinimustaa saatavilla.
Se ei estänyt teeettämästä myös toista väriä, tai miksei myös sekoitusta Halloweeniksi, kuten somekuvassani.
Käytettiimpä kuvaa oivasti myös pelastusarmeijan väkivallanvastaisessa kampanjassa.

Ps. Mutta minkä väriset ovat nämä vanssit?
